De Impact van een ochtendritueel

Met 1 actie impact op gedachten

Vanochtend werd ik veel te vroeg wakker, gebeurt wel vaker. Meestal draai ik me dan toch nog even om of ik stap uit bed en begin mijn dag gewoon wat eerder. Maar dit keer gingen geen van beide op, ik had malende gedachten in mijn kop en ik voelde me er rot bij, verdrietig. Ik weet dat ik het los moet laten… maar dat heeft tijd nodig. Ik hoopte dat Storytel me af kon leiden. Helaas, niets aan te doen. Die gedachten bleven de lead houden. Acceptatie dan maar? Want ik wilde er niet in blijven hangen of verdwalen.
In actie komen is dan wat mij helpt. Ik propte even die gedachten samen en overrulde ze met een actiegedachte: Spring onder de koude douche. En yes, ik deed het, die actie resetten mijn koppie. Er ontstond helderheid, beter gezegd, ik kwam in het hier en nu. Ok, er was nog een klein toefje ‘aangedaan-zijn’, maar ‘a shifts was made’ en, zoals voorgenomen, trok ik mijn hardloopkleren aan.

Maar die peinzende gedachten bleken wel enige impact op mijn veerkracht te hebben, waardoor er, toen iets kleins niet geheel liep zoals ik graag wilde, daar opeens een grommende ik was… En ik kan je vertellen, grommend met jezelf over straat lopen is geen feest hoor. Het voelt ook best tegenstrijdig, want ik krijg juist een lekker gevoel van dat hardlopen… Kon ik iets doen, om mijzelf hieruit te krijgen?

CADEAU AAN MIJZELF

Dat gedachten je gevoel sturen, heb je vast weleens gehoord. En wie weet ook dat we er invloed op zouden kunnen uitoefenen. Ik moet zeggen dat ik dat ook zo zie, met de eerlijkheid dat het mij de ene keer wat soepeler afgaat dan de andere keer. Zo ben ik er het ene moment, bewust en onbewust, mee aan het spelen, en een andere moment, tja, dan lijkt die mogelijkheid gewoonweg even niet aanwezig (omdat ik volledig in vuur en vlam sta van mijn gedachten en emoties). Maar oh, wat ervaar ik het als een cadeau aan mijzelf als ik er wel mee ga spelen en het stuur in eigen handen neem.

DAILY SOULFOOD

Dit soort stemmingen kunnen ons soms weghalen van de afspraken die we met onszelf maken. Het kan een excuus worden iets niet te doen wat je zo graag wel wil en je met goede intentie had voorgenomen. En dat draagt niet bij aan lekker in je vel zitten en dingen bereiken die voor jou belangrijk zijn. Herken je dit?

Zelfsturing

De afgelopen jaren heb ik iets ingebouwd in mijn leven, mijn ochtendritueel. Het begon met mediteren en breidde zich gaandeweg uit met schrijven, lezen, affirmeren, yoga en hardlopen.
Het is een dagelijks ritueel waarin ik aandacht geef ook mijn Body Mind en Soul. Dit is ondertussen zo’n essentieel onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden, dat ik het mijn daily soulfood noem.
Door het ontwikkelen en integreren van mijn ochtendritueel lukt het mij de afgelopen jaren veel vaker het stuur in eigen handen te houden, ben ik veerkrachtiger, tevreden en zoveel meer. Hierdoor heb ik mijn zelfsturing vergroot. En daarbij pluk ik niet alleen, maar ook mijn omgeving – er dagelijks de vruchten van!

Open je zintuigen!

En nog even terugkomend op die grommende ik rennend over straat. Aangezien dit echt niet iets nuttigs was om in te blijven hangen, paste ik de volgende les toe: zet je zintuigen open, wat hoor je, wat ruik je, voel je ademhaling. En ik meen het, zodra ik luisterde en de vogeltjes zo mooi hoorden tjilpen verdween mn grom als sneeuw voor de zon! Het hier-en-nu is zo krachtig.

Na een heerlijk ontbijt, had ik mijn daily soulfood weer binnen.

En begon ik de dag met een big smile.

Liefs
M.