Nourish the mind / Voedsel voor het brein

Toen ik me een paar jaar terug afvroeg wat mij nou echt interesseerde, wist ik het even niet meer. Ja, er was heel veel wat ik interessant vond. Heel veel. Ik kon moeilijk kiezen. En ik had weinig ruimte in mijn hoofd hier aandacht aan te besteden. Zelden gaf ik toe aan die behoefte. Ik dacht ‘mijn hersens zijn moe. Beter even niets.’ En ik zapte zinloos een uur soms twee langs programma’s of series die me even boeide. Ik kreeg van alles wat mee. Niets beklijfde echt. Eenmaal in bed voelde ik me leeg. Misschien wel leger dan twee uur daarvoor…

De Nourishing Power van een Ochtendritueel

Niet voor niets dat ik het online programma Bouw in 5 stappen je eigen ochtendritueel heb gemaakt! Hier ontdek je de nourishing power voor je Body, Mind & Soul. Je stelt als het ware zo jouw daily soulfood samen.
Grappig, onder het woord ‘mind’ komt gelijk zo’n rood streepje. Niet de enige die zich afvraagt wat dit betekent. Want afgelopen zondag, tijdens de webinar voorafgaand aan het weekthema ‘Da Mind’, was de eerste vraag: ‘Wat is het verschil tussen de mind en de soul?’
Dus deze licht ik hier ook eerst even toe, zodat je vervolgens ook begrijpt wat voeding voor de mind is en waarom het zo krachtig kan zijn.

De mind & zijn behoeften

Laat ik beginnen met te vertellen wat ik onder ‘de mind’ versta. Ik bedoel met de mind je brein, je hersenen, je visualiserend, denkend en lerend vermogen én de plek van je bewustzijn.
Naast behoefte aan beweging en fysieke zorg en liefde voor je lijf (week 1), heeft ons brein óók behoefte aan beweging, zorg en liefde. Alleen dan op een andere manier. Het gaat hier om behoefte aan kennis, nieuwe informatie, prikkels en aan ontwikkeling.

"Nourish the mind like you would your body.The mind cannot survive on junk food." - Jim Rohn

Luister naar je eigen nieuwsgierigheid

We hebben allemaal bepaalde interesses, een nieuwsgierigheid naar zaken en mensen. Door de waan van de dag vergeten we nog wel eens aandacht te geven aan wat ons echt interesseert, vergeten we naar onszelf te luisteren wat we willen weten of leren. Maar waar we misschien wel gretig naar verlangen en hongerig voor zijn. En misschien zelfs onze passie niet meer herkennen.
We voeden ons wel, met van alles en nog wat, wat ons voorgeschoteld wordt of achterna zit, maar vaak zonder dat we daar echt zelf bewust voor kiezen. En zo sluimert het erin dat wat ons zelf echt nieuwsgierig maakt, ons prikkelt, op de plank komt te liggen. En een laag stof krijgt.

Voedsel voor het brein

Bij dit onderdeel van het ochtendritueel, ga je bij jezelf te raden, ga je jouw behoefte onderzoeken. Misschien ligt er al maanden of jaren een boek op je te wachten. Of hoor je jezelf regelmatig vertellen dat je zo van dit of dat houdt (koken, piano spelen, een land) of graag iets wil weten of leren. Ga opzoek naar een oprechte kennis/ontwikkel behoefte van jou.

Mijn vervolg…

Nu is dit anders. Heel anders. Tuurlijk zap ik nog wel eens 1 of 2 uur. Of verdwaal ik op sociale media in posts, reels en video’s. Maar er is daadwerkelijk iets veranderd, ik voed me wekelijks met iets dat écht mijn interesse heeft en waar ik zelf voor kies om me mee te verrijken.

Ruimte maken

Ik gun het jou ook zo. Om te kiezen. Te beginnen. En opnieuw te kiezen en te beginnen. Je kan beginnen met afstoffen. In mijn online ochtendritueel programma is er de ruimte om te ontdekken. En over een tijdje, kies je, heel bewust. Omdat je weet ‘ja, dit boeit me.’
Geef jezelf de ruimte. Niets is niet goed of fout. Het is allemaal onderdeel van waar je nu mee bezig bent en ruimte voor maakt.

Liefs,
Myrddin

Brain-Power Voeding
En als je ook nog echt iets te kauwen wilt hebben, dan hier wat ingrediënten waar je je hersencellen mee voedt: appels, uien en citrusvruchten (flavonoïden); oranje groenten zoals pompoen, zoete aardappelen en pompoen (carotenoïden); bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, rucola en broccoli.